Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Koja je procedura za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja?

5.7.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Svaka osoba koja ima uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (nastavno: HZZO) ostvaruje pravo na nužnu, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu u drugoj državi članici Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (EEP – Island, Norveška i Lihtenštajn) i u Švicarskoj, osnovom  Europske kartice zdravstvenog osiguranja (skraćeno EKZO, engleski European Health Insurance Card, skraćeno EHIC) ili zamjenskog Certifikata.

Temeljem EKZO/Certifikata, osigurana osoba HZZO-a, koja se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU/EEP/Švicarske iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

Takvu zdravstvenu zaštitu osigurana osoba HZZO-a ostvaruje kod liječnika, odnosno zdravstvenih ustanova koji imaju sklopljen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite s nositeljem zdravstvenog osiguranja države članice privremenog boravka.

Radi izdavanja EKZO moguće je  podnijeti zahtjev putem web portala http://www.cezih.hr/EhicRequest/request.html ili se osobno zahtjevom obratiti regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a koji je nadležan prema mjestu vašeg prebivališta.

EKZO se može zatražiti i putem tzv. redomata (sustavi za uvođenje elektroničkih redova čekanja), temeljem iskaznice zdravstveno osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. Redomati se  nalaze u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1. Putem redomata ćete moći odmah preuzeti EKZO.

Kontakti regionalnih ureda, odnosno područnih službi HZZO-a dostupni su na http://www.hzzo.hr/kontaktirajte-nas/

Kartica se izdaje besplatno, a uvjet za njezino izdavanje je da ste uredno prijavljeni na obvezno zdravstveno osiguranje. Ujedno se ne naplaćuje poseban doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu (tzv. "putno osiguranje").

Isti doprinos će se i nadalje naplaćivati za odlaske u države koje nisu članice EU/EEP/Švicarska ili za odlaske u države s kojima Hrvatska nema sklopljen međudržavni ugovor kojim je regulirano pitanje korištenja zdravstvene zaštite. Države s kojima Hrvatska ima sklopljen navedeni ugovor su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska.

 

Karticu možete preuzeti u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva, na adresi regionalnog ureda odnosno područne službe HZZO-a koju ste izabrali za podizanje kartice.

Ako karticu podižete na tzv. redomatu, ona će Vam biti gotova odmah.

EKZO vrijedi do datuma koji je na njoj naveden, a u pravilu tri godine  

Ako nakon  isteka važenja kartice i nadalje želite imati EKZO, potrebno je predati novi zahtjev za njezino izdavanje.

Izdavanje nove EKZO možete zatražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće, a ako

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: